Råd for økonomisk uavhengighet

Mange drømmer om økonomisk uavhengighet, men det blir ofte med bare tanken. Et godt råd er å begynne med kredittkortene. Det innebærer å kvitte seg med utestående saldo på kortene man eier, slik at man betaler mindre i renter hver måned.

Her gjelder det å ta tak og skape sin egen økonomiske situasjon, og legge arbeid i å forbedre situasjonen. Det trenger definitivt ikke være umulig å oppnå.

Det første man må gjøre er å komme fram til hva ens egen definisjon av økonomisk uavhengighet egentlig er. Betyr det kanskje å aldri måtte jobbe igjen, eller handler det om å ha så mye frihet og rom i økonomien at det er mulig å gjøre som man vil, men kanskje fortsatt jobbe og ha en inntekt. Det er viktig å sette seg realistiske mål, samtidig som man tør å drømme litt.

1. Lag en plan for fremtiden

Det finnes et ordtak som går ut på at et mål uten plan bare er et ønske. Når man har definert hva økonomisk uavhengighet egentlig betyr for en, så kan man gå videre og lage en plan og et budsjett som kan vise veien dit.

Denne prosessen blir også en sjekk av om målet man har i det hele tatt er oppnåelig. Hvis man ikke klarer å se noen vei til det, må man vurdere målet på ny.

Neste steg vil være å lage et budsjett. Når det er snakk om en langsiktig plan der det kan ta flere år før man når målet, så trenger man selvfølgelig ikke å lage et detaljert budsjett for flere år fram i tid, det vil være en rent teoretisk øvelse og umulig å følge. Men lag gjerne et detaljert budsjett for det første året, og en skisse for hva man ønsker skal skje videre.

2. Finn nye inntekter

Det går ikke å komme unna at hvis man ønsker å bli økonomisk uavhengig, må man i mange tilfeller prøve å finne nye inntekter, og det bør helst ikke være håpet om en lottogevinst (bare husk å fylle ut skatten riktig): https://www.hegnar.no/Nyheter/Personlig-oekonomi/2018/04/Ekstra-inntekter-i-fjor-Dette-risikerer-du-ved-feil-i-skattemeldingen

For å bruke noen floskler, så bør man se på hva man egentlig er flink til og hva man elsker å drive med. Finnes det noen muligheter å tjene penger på interesser man allerede har for eksempel?

  • Undersøk også muligheter for å tjene mer i nåværende jobb.
  • Forsikre seg om at man får full uttelling fra andre inntektskilder som ulike støtteordninger.

3. Vær forsiktig med å ta opp kostbar kreditt

Når man har begynt å gjøre tiltak for å øke mengden penger som kommer inn hver måned, så bør man også se om det er noen unødvendige kostnader som man kan prøve å kutte.

Det er når man begynner å gå med et solid overskudd hver måned, at prosessen med å oppnå ekte økonomisk uavhengighet virkelig tar fart. Det handler ikke om å kutte i alt og leve på vann og brød, men fjerne unødvendige utgifter. Her sikter jeg spesielt til forbrukslån og kredittkort, som begge er kjent for å være svært kostbare.

4. Finn passive inntekter

Skal du klare å få unna kredittkortgjeld er det viktig å hente inntekter fra nye steder. Det inkluderer passive inntekter, som på mange måter den hellige gral, hvis man har inntektskilder som stabilt skaper penger hver måned uten at man må jobbe for det så er det fantastisk.

En av de mest nærliggende passive inntektene som man kan ha i Norge er utleie av bolig. Hvis man har noen rom til overs, eller til og med har mulighet å kjøpe en bolig til utleie så kan det være svært gunstig.

5. Tenk kreativt

Gjennom hele prosessen med å overvinne kredittkort-rentene så bør man prøve å tenke kreativt. Tenk utenfor boksen i forhold til hvor man kan finne inntekter og tjene penger. Tenk salg av varer og tjenester.

Vær kreativ med kostnader og ikke låst til ting som man føler at man måtte eller burde kjøpe og ha. Og tenk kreativt rundt å få passive inntekter, enten om det er boligutleie eller ulike investeringer som gir avkastning hvert år.

6. Skattefradrag kredittkort

Hvert år går mange av oss glipp av store inntekter i form av skattefradrag. Noen undersøkelser tyder på at vi kan gå glipp av flere tusenlapper i gjennomsnitt per barnefamilie. Tall fra TV2.no viser at 402 000 nordmenn ikke har sjekket skattemeldingen sin, 3 dager før innleveringsfristen utløper.

Det er urovekkende, ettersom folk kan gå glipp av store ekstrainntekter i form av fradrag. Husk at du har rett på 23% fradrag for alle rentene du har betalt på kredittkortet ditt i løpet av året. Det kan fort bli betydelige summer med penger hvis du sjekker tallene nøye.

7. Ikke gi opp.

Til slutt et poeng som er så viktig at det må nevnes to ganger. Ikke gi opp! Det kan føles umulig ut å forflytte seg fra et standard åtte til fire liv med regninger opp til ørene hver måned, til et sted der man er økonomisk uavhengig.

Og det vil helt sikker føles vanskelig eller umulig ut underveis. Men så lenge man holder tempoet og humøret oppe, så beveger man seg hele tiden nærmere målet.